Publicerad 2012-09-30 11:10:02 i Vardagligt prat,

Den här söndagen började jag med en morgonpromenad med raska steg och hög musik i lurarna. Innan jag gick upp till lägenheten svängde jag in och handlade lite frukost och mat inför veckan. Det är alltid skönt att veta att kylen inte kommer att vara tom när man öppnar den. Fylld kyl = glad själ.
 
I skrivandets stund sitter jag i köket, tittar på Nyhetsmorgon och har för en stund sen ätit en stor frukost med kvarg, grekisk yoghurt, banan, frysta bär, müsli, nötter, ägg, knäckebröd och kanelkaffe. Magen är mätt och belåten och jag är redo för en ny dag. Idag tänkte jag laga ett storkok så jag kan göra matlådor till veckans alla dagar. Jag köpte med mig köttfärs hem och tänkte att jag skulle laga köttfärsbiffar. Oerhört gott och bra matlådemat!
 
Förutom att laga mat ska jag förbereda mig inför imorgon. För som inte vet så har jag fått jobb på Bring Citymail och kommer framöver att jobba som brevbärare i Göteborg. Jag börjar imorgon och känner mig lite smått nervös, men jag hoppas att det ska gå bra. Första veckan ska jag ha introduktion och gå bredvid. Veckan därefter är tanken att jag ska börja jobba själv. Läskigt, men det är bara att intala sig själv att det kommer att gå bra. Går man in med en positiv inställning så blir allt mycket lättare. Whether you think you can or think you can't you're right.

Publicerad 2012-09-30 10:24:00 i Listor,

Glöm inte att...
 
... njuta av livet
... ta vara på tiden
... fokusera på nuet
... göra det du tycker är roligt
... strunta i vad andra tycker om det du gör
... sätt dig själv i första hand
... gå din egen väg
... du inte får låta inte någon stå i vägen 
... tro på dig själv
... vara stolt över den du är
... älska dig själv
... andas, vara, leva
 
Lev, lev, leeev..

Publicerad 2012-09-29 11:04:00 i Listor,

Det här är jag stolt över
 
När jag hittade den här listan så saknades det en punkt. Jag har försökt leta reda på vilken det är men inte lyckats. Därför bestämde jag mig för att hitta på en egen. Så den här rubriken finns egentligen inte med på listan, den har jag skapat själv. Varför jag tog just "Det här är jag stolt över" är för att jag tycker att vi alla borde bli, på ett positivt sätt, mer egoistiska i oss själva. Vi svenskar har en tendens att inte ge oss själva beröm när vi har åstadkommit något bra. Den så kallade jantelagen sätter stopp för det och när vi försöker säga att vi är duktiga så får man oftast blicken "Du ska inte tro att du är något", precis som jantelagen säger. Vi får inte säga att vi är duktiga utan istället måste vi vänta tills någon annan säger det till oss. Råkar vi säga det uppfattas vi som kaxiga, dryga, självgoda och skrytsamma. Jag tycker verkligen att det är så himla tråkigt. Varför kan man inte få tycka att man är duktig när man har gjort något bra? Det är inte konstigt att många har dålig självkänsla i dagens samhälle när man aldrig kan känna den där känslan av att man är bra som man är och att man är stolt över det man gör. Vi duger precis som vi är och vi är precis lika mycket värda som alla andra. Vi förtjänar det bästa och har vi gjort något bra ska vi säga det till oss själva. Det är svårt, jag vet, men ju mer man tränar på att berömma sig själv, desto bättre blir man. Träning ger färdiget. 
 
Då ska jag komma till vad jag är stolt över. För ett par dagar sen skrev jag ett inlägg på engelska. Jag vet inte om ni har läst det, men om ni inte har det så tycker jag att ni ska göra det. Där skriver jag en väldigt kortfattad text om kampen mot min fiende och min bästa vän. Eftersom det är ganska privat så vill jag inte gå in på detaljer, men jag kan säga att det handlar om en flera års kamp mot "dumma tankar", som kunde ha äventyrat min hälsa ordentligt om jag inte hade tagit tag i det. Det var när jag flyttade till Stockholm som jag kände att jag var tvungen att ta tag i mitt liv, på riktigt. Jag bestämde träff med en tjej som inspirerat mig länge och på vårt möte satte hon ner foten ordentligt och sa att jag gjorde allt man inte skulle göra. Jag hade länge velat inse att jag gjorde fel, men samtidigt visste jag inte till 100 % och med okunskap kommer man inte långt. Jag ville få det bekräftat av någon som såg det från min synvinkel, ur mitt perspektiv och tog hänsyn till mina förhållanden. Jag ville höra det från någon som brydde sig på riktigt, som tog mig på allvar och som gick djupt för att hitta vad som var fel. Det gjorde den här tjejen.
 
Så, vad är jag stolt över? Jag är stolt över att jag har lyckats vinna över min fiende och min bästa vän efter 7 år tillsammans. Nu är "det" ute ur leken och raderad ur mitt liv och kommer förhoppningsvis aldrig mer tillbaka. Jag trodde aldrig att jag skulle klara det. Det kändes så långt borta, så hopplöst. Men efter den här vinsten vet jag att, ingenting är omöjligt.
 
Var stolt över dig själv! Du är en fantastisk människa. Lev livet i lycka och glädje och glöm bort alla bekymmer. Du föddes för att leva, så ta vara på det ! :)

Publicerad 2012-09-29 09:53:29 i Nytt i garderoben,

God morgon!
 
En god frukost ligger i magen, kaffet dricks för fulla muggar och Nyhetsmorgon rullar som vanligt. Härlig lördag! Igår hade jag en riktigt nyttig dag. Morgonen började i mysig anda med frukost tillsammans med Hanna. Efter frukosten promenerade vi till Nordstan för att gå i affärer och shoppa. Jag har länge velat ha ett par nya svarta Dr Denim-jeans eftersom mina nuvarande är väldigt utslitna (har nästan bott i dem), men just de jeansen är så populära att de är slut överallt. Eftersom Dr Denim är så otroligt sköna så har jag fått för mig att det inte finns några andra som sitter lika bra, men där hade jag fel. Jag och Hanna var inne på Vero Moda och provade lite tröjor och annat. Hanna hittade ett par jättefina jeans som jag också blev sugen på att prova. De satt bra men kändes inte riktigt så där bra som de ska kännas. Tjejen som hjälpte oss plockade då fram ytterligare ett par svarta jeans som jag fick prova. BAM! De satt som ett smäck. Utan att tveka köpte jag dem och i påsen följde det även med en jättefin svart-vit-grå stickad tröja. Supernöjd!
 
Under vår shoppingrunda började jag känna mig lite halvkrasslig. Jag hade planerat att träna men kände att jag inte ville utsätta kroppen för något ansträngande när jag inte mådde helt hundra. Istället ägnade jag eftermiddagen åt att städa mitt rum, prata med mamma i telefon, tvätta, titta på några program på TV4 Play och laga mat. Mycket bättre! Man ska vila kroppen när den säger ifrån. Det är jätteviktigt!
 
 

Publicerad 2012-09-28 15:29:00 i Listor,

Favoritidrottare
 
Hm, favoritidrottare? Svår fråga. Det finns så himla många bra idrottare i världen. Just ordet idrott är väldigt brett och att välja en specifik person kan vara svårt då det det kan vara en idrottsstjärna likaväl som en mindre känd och det kan vara en aktiv idrottare likaväl som ej aktiv. Utbudet är helt enkelt väldigt stort. Men om man ska minimera och inte tänka så brett så har jag några favoriter. Alla är väl kända svenskar, både aktiva och ej aktiva. Jag tycker att vi svenskar överlag är väldigt duktiga på idrott, även om vi periodvis inte har lika många som är på topp. De jag har på min favoritlista finns inom fotboll och skidor, både alpint och längd. Det finns fler jag gillar väldigt mycket men för att inte rabbla upp en lång lista så nöjer jag mig med fyra.
 
Zlatan Ibrahimovic: Han går sin egen väg, gör det med bravur och struntar blankt i den dumma jantelagen. 
Ingemar Stenmark: Jag säger bara en sak: Legend!
Gunde Svan: Vem har inte hört uttycket "Ingenting är omöjligt!"? Det är så man ska se på saker.
Anja Pärson: Hon har en vilja av stål och det är med det man kommer långt.

Publicerad 2012-09-27 18:08:00 i Egna tankar,

 
 
I remember you. You were my enemy and my best friend and we spent all time together. Sometimes I loved it and couldn't get enough of it, but deep down I knew that what we did was wrong and dangerous. On the one hand I wanted to punch you on the jaw, but on the other hand I knew we never would break up with each other. Our relationship was complicated and almost unbreakable. People around us thought they understood what was going on, but we both knew that they hadn't no idea.
 
Sometimes I wondered how it would be to live without you, but I couldn't really imagine another life because I didn't remember how my life was before we met. I had no hope for anything and I felt that it may be just as well. I mean, who would solved it when almost anyone had tried but no one had found a solution? Everyone in my neighbourhood thought it would help to change us by showing their disappointment, but it had the opposite effect.
 
One day I met her, the girl who would turn my life up and down by giving me a real punch in the face and tell me the truth. I went to our meeting with thoughts that spun around in my head and I tried to told myself to relax and cool down. It was just an ordinary meeting, wasn't it?
 
The meeting lasted about an hour and it was the best hour in my life. The girl was understanding and it feels like she could read my mind. She didn't treat me like others had done. When she told me something, she looked in my eyes and then I felt that her words was real. I don't know how it happened, but after our meeting I felt relieved. You, who had been my enemy and my best friend for many years, was gone and I wasn't even sad about it. I felt good. Almost perfect. For the first time in my life I felt happy to live and I could finally begin a new life. A life without you. 
 

Publicerad 2012-09-27 15:36:00 i

Kaffe, älskade kaffe. Vad vore livet utan dig, du ädla dryck? Jag började dricka kaffe när jag gick i gymnasiet. På rasterna gick vi och köpte varsin mugg för 5 kr och satt oss och smuttade medan vi babblade om allt och inget. I början hade jag socker i men efter ett tag "lärde" jag mig att dricka det svart. Några gånger testade jag även att ha mjölk i men gillade det inte så värst mycket. Nej, tacka vet jag vanligt starkt svart kaffe. 
 
Nu när jag bor i Göteborg och delar lägenhet med andra så har vi lite olika sätt att få fram denna goda dryck. Vi har en kaffebryggare som står i skåpet men den används inte utan istället finns det en espressomaskin och en perkulator i glas, som jag flitigt använder. Jag hade aldrig tidigare använt en perkulator och var lite skeptisk till att det skulle bli gott kaffe. Jag är uppvuxen i en kaffe-familj där kaffet från Zoega är heligt och ingenting annat går att dricka. Det ska bryggas i bryggare och drickas utan något i. Bara svart. Starkt. Men jag ville givetvis prova och blev väldigt överraskad över resultatet. Jag tycker till och med *hör och häpna* att det blir godare i en perkulator. Dessutom är det mycket lättare att experimentera när man gör i en sånn. Jag har börjat blanda ner kanel i kaffet och det blir otroligt gott. Kanelen ger verkligen en extra touch!
 
 
 

Publicerad 2012-09-27 09:04:00 i Listor,

Där tränar jag helst
 
Var jag helst tränar är beroende på vad jag ska utföra. Om jag ska styrketräna gör jag det helst på gymmet för då vet jag att jag har tillgång till allt jag behöver och kan genomföra passet ordentligt och "på riktigt". Om jag däremot ska löpträna eller springa intervaller så är jag allra helst utomhus. Att springa på ett löpband är verkligen inte min favorit, i alla fall inte när det handlar om långdistans. Jag menar, varför springa inomhus, i nästan tropisk värme och dålig luft, när man kan gå ut i naturen och andas frisk luft? Hur dumt som helst! Även om det spöregnar eller är minusgrader så är det fortfarande betydligt skönare. Det gäller bara att klä sig ordentligt. Svårare än så är det inte. När det kommer till intervaller så är jag lite kluven. När jag har styrketräning på schemat och ska springa intervaller i anslutning till passet befinner jag mig ju på ett gym så väljer jag att köra där. Anledningen till det är för att det är mycket enklare och sparar tid. Om jag däremot bara ska springa intervaller så gör jag det helst utomhus. Så, sammanfattningvis:
 
Styrketräning: Gymmet
Långdistanslöpning: Utomhus
Intervaller: Utomhus
Intervaller med styrka: Gymmet
 

Publicerad 2012-09-26 11:01:00 i Listor,

Detta klarar jag mig inte utan
 

Familj och vänner:
Det finns ingenting i hela världen som betyder lika mycket som mina nära och kära. De är mina solstrålar, stjärnor, guldklimpar och diamanter och var och en har en stor plats i mitt hjärta. Om jag fick ta med något till en öde ö, då skulle det vara dem. Allt annat kan kvitta!
 
Förutom familj och vänner, som alltid kommer att komma först på den här typen av listor "Detta klarar jag mig inte utan", så kommer träning näst på tur. "Skräll!" tänker ni. Men saken är den att träning är så mycket mer än bara träning. Det är inte bara att "bli stark", "bygga muskler" eller "gå ner i vikt", det är ett sätt att koppla bort vardagen och ägna tid åt sig själv. Nästan som terapi. Nu menar jag inte att jag tränar för att jag mår dåligt rent psykiskt utan det jag menar är att man får så mycket extra på köpet när man tränar. Att träna ger inte bara fysisk styrka för kroppen, det ger också psykisk styrka. Vi tar ett litet exempel. Vi säger att du är ute och löptränar och har bestämt dig för att du ska springa 1 mil. Efter 7 km börjar du känna dig trött och tänker att "Nej, nu orkar jag verkligen inte springa en meter till". Fel, säger jag. Du orkar! Det är bara din hjärna som säger åt dig att du inte orkar. Kroppen signalerer att den är trött och din hjärna uppfattar det som att du egentligen borde stanna, men det behöver du inte. Visst, är du svim- eller spyfärdig ska du givetvis ta det lugnt, men i nästan alla fall kan du utan problem fortsätta. Tänk dig en Marathon-löpare. Det är ju inte så att han/hon tycker att det är skönt att springa över 4 mil, men har man ett tillräckligt starkt psyke, ett djävlar anamma, så klarar man det. För att få ett starkt psyke gäller det att träna, träna och återigen träna. Man måste pressa och utmana sig själv för att utvecklas. Det finns inga utvägar. Genom att öva upp psyket kan du klara jobbiga situationer vid andra tillfällen utanför träningen, som till exempel på jobb, i relationer osv. Så ja, det går om man vill. Winners never quit and quitters never win. Bam!
 
Nu blev det ett långt utlägg om något som egentligen inte hade med rubriken att göra, men ibland får jag liksom att ryck och måste skriva och skriva. Jag skulle kunna skriva en hel roman om träning och allt där omkring, men  jag tror jag skippar det för den här gången. Förutom familj, vänner och träning finns det tusen andra saker jag inte skulle klara mig utan, men för att inte tråka ut er så nöjer jag mig här.

Publicerad 2012-09-25 22:44:32 i

 
Sydkoreanerna vet sin sak. Störtskön video!

Publicerad 2012-09-25 20:27:00 i Träning,

För någon dag sen fick jag en fråga min träning, hur upplägget ser ut framöver och vad jag tidigare gjorde för misstag som fått utveckling att stanna upp. Jag tänkte nu skriva lite förklara lite mer vad jag menar.
 
Mitt mål inom träningen är att bygga muskler och för att göra det krävs hård träning och rätt kost. Jag är väl medveten om detta men av vissa orsake har jag inte fullföljt det ordentligt. Varför jag inte har gjort det är på grund av att jag varit så osäker på vad som verkligen är rätt för just mig, både vad gäller träning och kost. Det svåraste har varit kosten. I grund och botten har jag rätt så stort energibehov och eftersom jag dessutom har ganska hög förbränning så krävs det väldigt mycket mat. Jag har tyckt att mitt energiintag varit tillräcklig, men eftersom jag inte har utvecklats gällande muskeluppbyggnad så har jag helt enkelt ätit för lite. Jag tror, eller snarare vet, att jag inte är ensam om att tro att man äter tillräckligt även fast man inte gör det. Oftast äter vi för lite jämfört med vad vi egentligen behöver. De som säger att de kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt äter också för lite i förhållande till vad man gör av med i energiväg. Energi in och energi ut kallas det, svårare än så är det egentligen inte. Sen handlar det inte bara om in och ut, utan även om man äter och vid vilket tillfälle man äter. Det kan räcka med en liten justering i kostschemat så märker man stor skillnad. På matfronten kan jag sammanfattningsvis säga att 1. Jag måste äta mer ordentlig mat. 2. Jag måste pricka in måltiderna vid rätt tid på dygnet. 3. Jag får inte slarva och äta t.ex yoghurt till middag bara för att jag inte har matlåda eller orka laga. Yoghurt bygger man inga muskler med. Det krävs M-A-T!
 
Eftersom jag trivs bäst med att äta regelbundna måltider så har jag lagt upp kosten enligt följande.
 
Kostupplägg: Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål
 
Träningen då? Jo, den har varit väldigt mycket till och från, ostrukturerad (ovanligt för att vara mig som alltid vill ha allt strukturerat) och inte hård nog. För det första så har det varit sommar. Och nej, man ska inte skylla på det men saken är den att jag inte hade tillgång till gym under den tiden och därför kunde jag inte genomföra de övningar jag ville. I stället fick jag köra hemmaträning, vilket för mig inte håller i längden om man ser på de mål jag har. För det andra så har jag inte hittat något upplägg som jag verkligen känner att "Bam, här har vi ett klockrent program". Jag har skrivit på ett men blev tvungen att skriva om det tusentals gånger för att jag aldrig blev nöjd. Det här har gjort mig väldigt förvirrad och jag har stundstals känt en känsla av hopplöshet. Kan jag inte bara bestämma mig någon gång? Efter mycket om och men har jag, som jag nämnde igår, äntligen skrivit klart ett träningsschema för några veckor framöver. Upplägget liknar mitt tidigare upplägg men den här gången är det bara 4 styrkepass i stället för 5-6 som jag hade förut. Kroppen måste faktiskt få vila också. Schemat är uppbyggt med två-tre muskelgrupper per gång där repetitionera och seten varierar beroende på övning. 
 
Träningsupplägg:
 
Måndag: Bröst och triceps
Tisdag: Rygg och biceps
Onsdag: Vila
Torsdag: Ben och rumpa
Fredag: Axlar och mage
Lördag: Vila
Söndag: Vila
 
Ovan ser ni hur upplägget ser ut. Jag kommer även att försöka lägga in mage på fler pass än axelpasset, men det är beroende på hur pigg jag är just den dagen så därför kommer det variera. Förutom styrketräningen kommer jag lägga in kondition, främst de dagar jag inte tränar styrka, men det kan hända att det blir lite intervaller efter ett styrkepass om jag har mycket energi. När jag lägger in konditionen och vad exakt jag gör tar jag som jag känner. 
 
Så, nu hoppas jag att ni har fått en klarare bild av min träning och kost framöver. Om det är något mer ni undrar över så är det bara att fråga :)

Publicerad 2012-09-25 14:13:00 i Ätbart - lunch/middag,

För några dagar sen var jag på en hälsokostbutik här i Göteborg i jakt på att hitta en bra mjölsort. Jag är inget stort fan av vanligt vetemjöl eller liknande så mitt mål var att hitta något kunde ersätta det. Jag har läst lite om olika mjölsorter och hittade ett av dem i butiken, nämligen mandelmjöl. Mandelmjöl är precis som det låter, gjort på mandlar som skållats och mats ner till en massa. Jag valde mellan mandel- och kokosmjöl men eftersom jag inte har testat någon av dem så spelade det ingen roll vilken jag tog. Det är ju i princip bara smaken som är skillnaden.
 
Av detta mjöl har jag gjort bland annat en paj och idag fick jag världens sug efter att baka. Vad jag skulle baka hade jag ingen aning om men efter lite sökande på Internet kom jag fram till att jag skulle slå till på bröd. Jag hittade ett recept som passade mina råvaror bra. Receptet var enkelt och det blev 9 st frallor av smeten. Om jag ska vara ärlig så är jag tyvärr halvnöjd med resultatet. Smaken var jättegod men eftersom jag inte riktigt hade alla ingredienser så blev de inte så snygga som jag hade tänkt mig. De ville liksom inte resa på sig. Nåväl, här är grundreceptet och den kursiva texten inom parenteserna är det som jag tog istället då jag inte hade allt hemma.
 
Du behöver:

1/2 dl sesamfrön (solroskärnor)
3 dl kesella 10% (2 dl lättkesella + 1 dl yoghurt)
4 ägg
1 dl linfrön
1 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk fiberhusk (jag hade ingen fiberhusk hemma så jag testade med 1/2 dl havregryn i stället. Kan tänka mig att det var det som gjorde att de inte reste sig)
 
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta sesamfrön (solroskärnor) i en panna. Vispa äggen hårt. Blanda kesella (och yoghurt) med linfrön, mandelmjöl, salt, bakpulver och sesamfrön (solroskärnor). Rör ner äggen lite i taget och rör om väl. Blanda ner fiberhusk (havregryn) och låt svälla ca 10 min. Klicka ut runda kakor på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 30 min.

 

Till lunch blev det en jättegod linsgryta och mitt nybakta bröd. Ljuvligt!

Publicerad 2012-09-25 13:41:15 i Listor,

Så sover jag
 
Det här med sovställningar är ganska intressant. Det sägs att man kan avslöja hur man är som person genom vilken typ av sovställning man har. Detta är givetvis inget att lita på, lika lite som att lita på horoskop, men jag tycker ändå att det är roligt att läsa om dem. Jag sover som majoriteten gör, dvs Foetus-ställning. Ibland kan det hända att jag ligger som Yearner gör men det är sällan. Jag har kollat runt lite och hittade en artikel på Aftonbladets hemsida som säger att:
 
De som kryper upp i fosterställning beskrivs som tuffa på utsidan men känsliga i hjärtat. De kan vara blyga när de först träffa någon, men slappna snabbt av.
 
 
Hur sover du?

Publicerad 2012-09-24 22:49:18 i Träning,

Varför ska det vara så svårt att bestämma sig? Som ni vet så har jag bestämt mig för att ändra mitt träningsprogram inför hösten. De senaste veckorna har jag läst, läst och läst om olika program, hur man ska tänka och vad som är bra respektive mindre bra. Av allt detta har jag visserligen fått mer kunskap, men samtidigt blivit alldeles förvirrad. Jag hade bestämt mig för ett upplägg som verkade riktigt bra, men sen när jag hade provat det någon vecka så kände jag mig inte alls bekväm. Jag vet att det tar några veckor innan man vänjer sig, men jag vill känna mig taggad när jag kommer till träningen och känna att "Åh, det här upplägget känns roligt". Så i stället det planerade uppläget har jag tagit mitt gamla vårschema som jag gillade förut och med lite förändringar hit och dit så är det nu äntligen helt klart. Jag tänker inte ändra på något förrän jag har testat det några veckor. Det måste jag lova mig själv. Jag kan verkligen sakna tåldmod ibland och får påminna mig om att saker och ting tar tid. Som tur vet jag att det går om man vill, för jag har utvecklats väldigt mycket sedan jag började styrketräna. Dessutom vet jag nu vilka misstag jag har gjort som resulterat i uppstannad utveckling, så nu har jag tagit tag i det på riktigt. Veckorna framöver kommer bestå av tung träning och jäkligt mycket mat. Här ska fan inte slarvas!
 
Bjuder på en skön pepp-bild bara för att sätta motivationen i lite extra spin.
 
 

Publicerad 2012-09-24 19:23:00 i Listor,

Det här åt jag idag
 
Dagens rubrik tror jag är en av de roligaste och jag tror att några av er säkert kommer att tycka det också. Jag har fått några förfrågningar om vad jag äter men har inte tagit tag i det så när den här punkten kom blev jag jätteglad. Dessutom är det mycket roligare att visa i bildform än att bara skriva ut. Från och med den här veckan ska jag inte slarva med maten, hur trött jag än är eller hur lite motivation jag än har. Här ska det ätas, så det så!
 
Här kommer dagens matintag hittills. Kan bli något mer senare ikväll, kanske runt 21, men då blir det nog bara en shake med mjölk och chokladprotein.
 
Frukost:  Smoothie på kvarg, mjölk, havregryn, ägg, banan och hallon. Ovanpå dekorerade jag med solroskärnor och ytterligare några hallon...
 
... och när kaffet var färdigt gjorde jag två knäckemackor med avokado på. Avokado på hårt bröd är bland det godaste som finns!
 
Mellanmål nr 1: Eftersom jag åt frukost vid 8 och skulle träna vid 13 så åt jag ett mellanmål en timme innan. Lättyoghurt med havregryn och frysta bär.
 
Efter träning: Ett återhämtningsmål efter ett träningspass är superviktigt för då är musklerna utpumpade och hungriga. Idag åt jag en banan och drack aminosyror och en "vanlig" proteinshake.
 
Lunch: Väl hemma från träningen åt jag fyra stora köttfärs- och purjolöksbiffar tillsammans med glutenfri fullkornspasta och broccoli.
 
Mellanmål nr 2: Ett par timmar efter lunchen var det dags för mellanmål nr 2. Kvarg med solroskärnor, linfrön och hallon.
 
Middag: För en stund sen åt jag en supergod middag med mina väldigt lyckade köttfärs- och purjölöksbiffar (jag vet, igen) och stekt zuccini med solroskärnor och en stor klick kesella.

Publicerad 2012-09-24 09:52:53 i Listor,

Detta skulle jag vilja utöva
 

En av mina högsta drömmar har alltid varit att hoppa fallskärm. Den drömmen gick i uppfyllelse för drygt en månad sen och det var bland det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Inte bara att jag fick uppleva känslan av att falla fritt i luften från 4000 meters höjd, utan för att jag gjorde något jag alltid drömt om. Jag följde mitt hjärta, tog chansen och förverkligade en av mina högsta drömmar. Det borde vi göra oftare. Inte bara drömma, utan även göra det. Passa på när tillfället kommer. Chansen kanske aldrig kommer igen. Som man säger "If you can dream it, you can make it". Sant!
 
Men trots att jag fått en dröm att gå i uppfyllelse betyder det inte att jag är nöjd. Nej, mer ska det bli. En av mina drömmar just nu är att genomföra en Tjejklassiker och en triathlon. Vore hur grymt som helst! Men för att göra det krävs en hel del planering och stenhård träning. Därför tänker jag spara lite på det och vänta tills jag är redo. Men sen, då jäklar!
 
 
 
Samma bild som för ett tag sen, men den passade så bra in här.

Publicerad 2012-09-23 20:25:37 i Listor,

Min favoritfrukost
 
Åh, den här punkten gillar jag. För de första så älskar jag frukost över allt annat (nästan) och för det andra så vet jag precis vad jag ska skriva. Första gången jag kan svara utan tveka? Ja, jag tror det. Just nu är min favoritfrukost bananpannkaka som pudrats med kanel och som serveras med keso eller kvarg och bär eller frukt. Givetvis ska det stå en kaffekopp bredvid med stark Zoega (den röda). Top notch!
 

Publicerad 2012-09-23 12:28:21 i Träning,

Det där med att träningsvärken blir värre dag 2 stämmer väldigt bra. Ett tufft bröst-, axel- och tricepspass i förrgår plus ett Body Combat-pass igår har satt sina spår. Rygg, axlar och armar är stela och ömma, men det är skönt och precis som träningsvärk ska vara. Gruppasset igår på Fitness24Seven var jätteroligt. För det första har jag alltid gillat slag och sparkar och för det andra så var intruktörerna jätteduktiga och peppande. Cissi var en av dem som höll i passet, som jag nämde igår, och hon gjorde väldigt bra ifrån sig. Det syns när någon älskar det den gör för då kommer den där extra energin fram och glädjen sprids i hela rummet. Riktigt härligt! Efter passet gick jag och Cissi till Frank's Coffee och fikade ett par timmar. Vi hade jättetrevligt och jag fick dessuom massa bra tips om träning och kost. Jag har velat så fram och tillbaka angående träningsupplägg och kostschema så jag har blivit alldeles snurrig. Cissi har läst Hälsopromotionsprogrammet med idrottsvetenskap på Göteborgs universitet så det var kul att få höra vad hon tyckte om saker och ting.
 
På tal om att lyssna på folk som har läst om hälsa, träning och kost så hittade jag en jätteintressant video igår som jag fastande vid. Det var en inspelad föreläsning med Jonas Bergqvist och om hans syn på LCFH och träning i kombination. Jag har alltid varit emot LCHF eftersom jag trott att det inte håller i längden. Men samtidigt tycker jag att man ska utgå från sig själv och äta det som kroppen mår bra av. Eftersom diet är synonym med ordet kosthållning, dvs en människas matvanor, betyder ju det att alt jag äter är "min diet" och "min kosthållning". Alla mår inte bra av all mat. Vissa kan äta mycket kolhydrater och trivs med det medan andra blir jättekonstiga och mår inte alls bra. Jag är en av de sistnämnda, men har som tur är inga extrema problem. Däremot blir jag väldigt uppsvullen av för mycket kolhydrater, vilket gör att jag försöker dra ner på det för att må bra. Om det är bra eller dåligt för träningen är jag väldigt kluven inför efter att ha lyssnat på föreläsningen. Jag har fått en helt annat bild av LCHF och kolhydrater efter igår. LCHF för mig har varit att man endast får äta 20 g kolhydrater per dag men enligt Jonas så finns det flera olika typer av LCHF-varianter beroende på vem det handlar om. Dessutom handlar det ju inte om att leva på bacon och grädde som många tror, utan om bra råvaror med nyttiga innehåll. Oavsett om ni gillar eller inte gillar LCHF så tycker jag att ni ska ägna en timme åt den här föreläsningen. Väldigt intressant!

Publicerad 2012-09-23 11:00:00 i Listor,

 
Detta tränar jag allra helst i
 
Nu ligger jag verkligen efter med listan. Ber om ursäkt för det, men det blir inte allid som man har tänkt sig.
 
Träningskläder är bland det roligaste som finns att köpa. Att få gå runt i olika sportbutiker, klämma och känna på färgglada toppar, snygga tights, mysiga tröjor och prova sköna skor, är lycka ända in i själen. Pricken över i:et är när man hittar det perfekta plagget som man bara måste köpa. Då blir man som ett barn på julafton. Förutom att träningskläder är snygga så är de otroligt sköna att ha på sig. Hade jag fått bestämma hade jag allid gått runt i svarta tights, en bekväm sportbh och en färgglad topp. Träningskläder sitter ju väldigt tight men är verkligen bekväma. Man känner sig fri och det känns som om man göra vilka rörelser man vill.
 
Då har vi kommit fram till att träningskläder är både snygga och bekväma, men spelar det någon roll vilka man använder? Både ja och nej. Vilket märke du väljer spelar absolut ingen roll, utan då är det snarare plånboken och utbudet som sätter stopp. Däremot är det vikigt vilket material du väljer. Bomull är ingenting att rekommendera för det suger åt sig svett och fukt och gör plagget tungt. Om du t.ex. är utomhus och tränar och det är kallt, så kommer luften att kyla ner ditt plagg eftersom det är fuktigt, vilket gör att du blir kall och börjar frysa. Att frysa eller vara kall i samband med träning är ingen bra kombination. I stället för bomull så är det funktionsmaterial du ska välja. Funktionskläder har olika funktioner beroende på vilket plagg du väljer, men grunden är att plagget andas och inte drar åt sig svett eller fukt. Om du har hittat ett plagg och inte är säker på att det är funktionsmaterial så är det bara att fråga personalen. De kan!
 
Snygga träningskläder kan även göra träningen roligare. Man känner sig mycket mer peppad när man har snygga kläder på sig. Det är som när man ska gå på fest. Då känner man sig extra fin i sin lilla blåsa eller nya skjorta som man har köpt. Precis så känns det med träningskläder. Det blir som en liten boost på något sätt. Om du idag tränar med gamla t-shirtar från fotbolls- och handbollscuper eller annat, i alla fall om det är i bomullsmaterial, så lägg undan dem, alternativt släng, och köp dig nya snygga kläder med funktionsmaterial. Det kommer göra träningen mycket roligare och du kommer känna dig ursnygg.
 
Vad gillar jag för kläder? Mitt favoritmärke är Nike så nästan alla mina kläder kommer därifrån. Men förutom Nike så gillar jag SOC coh Craft. Min typiska träningsoutfit består av svarta tights och ett färgglatt linne. Om jag är ute och tränar, t.ex. nu på hösten/vintern, brukar jag ha underställ, en tröja eller jacka, vantar och ev. mössa om det är riktigt kallt. Att tänka på när man ska t.ex. ut och springa är att man nästan ska frysa när man kommer utanför dörren. Då har man rätt mängd kläder på sig. Om du är varm redan när du kommer ut kan jag lova dig att du blir svettig efter 10 minuter och det är inte särskilt behagligt om du ska vara ute ett tag.
 
Här kommer lite snygga kläder som jag har i min garderob
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Publicerad 2012-09-22 12:19:51 i Motivation/Inspiration,

Inför Body Combat-passet idag känner jag för att bjuda på lite inspirationsbilder. Lördagspepp var det här!
 
 
 

Publicerad 2012-09-22 12:17:00 i Träning, Ätbart - lunch/middag,

God morgon och hej träningsvärk!
 
Igår körde jag bröst, axlar och triceps på gymmet och eftersom jag inte brukar träna bröst så har jag en aning träningsvärk idag. Jag slår vad om att den kommer vara ännu värre imorgon. Det brukar vara så med träningsvärk, att det är som värst 2 dagar efteråt. Nåväl, träningsvärken stoppar mig i alla fall inte ifrån att träna, för idag ska jag vara med på ett Body Combat-pass på Fitness24Seven på Kungsgatan. De har gratis provträning hela dagen så då är det bäst att passa på. Dessutom ska en som heter Cissi vara en av de som håller i passet och med tanke på hennes energi så lär det bli full fart. Superskoj! Jag har laddat med en brakfrukost med massa keso, yoghurt, müsli, frysta bär och fryst banan och tre mackor. Inte nog med det så är det snart dags för lunch som idag kommer bestå av en god brysselkålspaj som jag gjorde här om dagen. Idag har jag en sån där dag där allt jag äter bara försvinner. Är hungrig hela tiden! Men det är bara att äta och vara glad. Kroppen behöver ju energi :)
 
 
Dålig kavlité på bilden men här är i alla fall brysselkålspajen jag gjorde för ett par dagar sen. Den blev supergod!

Publicerad 2012-09-21 14:24:00 i Vardagligt prat,

 
Nyslingat, 4 cm kortare och SÅ mycket fräschare. Tack Rebecka på Glam & Shine för ett superbra resulat. Jag har varit nöjd med mina senaste frisörbesök som jag gjort i Stockholm hos min frisör där, men denna tjej toppar listan just nu. Är verkligen supernöjd!

Publicerad 2012-09-20 22:45:07 i Listor,

Därför tränar jag
 
Hur många gånger har jag inte fått höra "Du som är så smal, du behöver väl inte träna?". Tyvärr alldeles för många gånger. Mina mål inom träningen är inte att bli smal. Jag vill bygga muskler och bli stark samtidigt som jag vill ha bra kondition. Jag vill ta hand om min kropp och då är träning och motion tillsammans med bra kost den bästa kombinationen. Dessutom är träning så jäkla roligt. Jag älskar att pressa, kämpa och svettas. Det är liksom det som är träning. Träna är synonym med öva och innebär att du ska utföra något för att bli bättre på det. Men för att bli bättre på något kan du inte öva samma sak hela tiden utan du måste utmana dig själv då och då, för att chocka kroppen och övervinna dig själv. Bevisa att du klarar av mer än vad du tror. Det är jobbigt, men det ska det vara. Du kommer tacka dig själv den dagen du besegrat din gräns. Den känslan är obeskrivlig!
 
 
    

Publicerad 2012-09-20 11:12:17 i Motivation/Inspiration,

Idag behöver jag en pepp-bild. Har haft två psykiskt jobbiga dagar så en liten spark i rumpan skadar inte.
 

Publicerad 2012-09-20 10:51:31 i Listor,

Hälsa för mig
 
För mig handlar hälsa om ett fysiskt och psykiskt tillstånd. För att ha en god hälsa ska du må bra både på utsidan och insidan av kroppen, vilket inkluderar din fysik och konditon, ditt psykiska tillstånd och dina mat-, sov- och andra eventuella vanor, till exempel rökning, alkohol med mera. Att ha en god hälsa betyder att du har en bra balans mellan sömn- mat - motion - stress - saker som gör dig glad. Med det sista syftar jag på dina intressen, som jag tycker är minst lika viktiga för att du ska känna dig tillfreds. Det är viktigt att lära känna din kropp. Den är otroligt bra på att sända signaler om hur den mår. Ibland är vi tyvärr duktiga på att ignorera dessa signaler och förr eller senare kan de då i stället dyka upp som en smäll på käften. Därför är det viktigt att man lyssnar på vad kroppen har att säga. Det kan vara svårt i början, men när man väl har lärt sig vad kroppen tycker om och inte tycker om så är det mycket lättare att hitta en bra balans. Eftersom vi alla är olika så fungerar och reagerar kroppen olika beroende på situation. Ta en funderare och se över din hälsa och kika på om du kan förbättra någo. Om inte, grattis till en god hälsa. Ta väl hand om den!

Publicerad 2012-09-19 12:00:12 i Vardagligt prat,

Idag startade jag dagen med en morgonpromenad på drygt 6,5 km. Det ösregnade stundtals men det gjorde mig ingenting för det betyder att det finns mer syre i luften och vid regn får jag alltid en slags tempohöjning. Man vill bara framåt och det känns som om inget kan stoppa en. Hur härligt som helst!
 
När jag kom hem sprang jag snabbt in i badrummet och tog en varm och skönt dusch. Därefter gjorde jag i ordning frukost som idag bestod av en stor portion linfrögröt toppat med keso och hallon, två knäckebrödsmackor med ägg och en kopp kaffe. Frukost smakar som bäst efter en morognpromenad. Helt klart!
 
För en stund sen tittade jag och Hanna på "Bonde söker fru" och nu har jag precis ätit en stor skål med kvarg och grekisk yoghurt som jag blandade med en skopa chokladprotein och strösslade över müsli och skivade ner en banan. Om en timme ska jag träffa PT:n på gymmet som jag fick hjälp av sist och efter det blir det egen träning, så därför blev det ett rejält mellanmål. Enligt mitt nya träningsschema så är det ett lättare överkroppspass som gäller idag. Det schema som jag tänker följa är ett av Axons träningsprogram, men jag kommer att ändra lite angående reps och set och även vissa övningar. Jag tror att det kan bli ganska bra.
 
Innan det är dags att svira om till träningskläder ska jag söka lite jobb och andra nödvändiga saker. Vi hörs!
 
 

Publicerad 2012-09-18 16:41:15 i Listor,

En fredagskväll unnar jag mig gärna..
 
Intressant. Nu vet jag inte om rubriken syftar på att det är just på fredag man ska unna sig eller om den slumpvis valt en veckodag och råkade hamna på just fredag. Att unna sig något kan man se ur olika synvinklar. Vissa unnar sig saker väldigt ofta, andra väldigt sällan. Även om jag själv ibland använder orden "unna sig" så tycker jag att det är dumt uttryck. Varför måste man ha en anledning till varför man gör si eller så? Om vi tar ett exempel. Säg att det är fredag och du kommer hem från jobbet. Du är trött efter en hel arbetsvecka och bestämmer dig för att stanna i soffan hela kvällen. Eftersom du tycker att du har slitit så hårt under veckan så tycker du att du är värd något extra. Du vill unna dig något, som till exempel pizza, godis eller chips och dipp. Problemet här blir att du relaterar godsaker till uttrycket "unna sig" och för att få göra det måste du ha gjort något för att förtjäna det. Tänk om du blir sugen på godis en annan dag, kanske mitt i veckan eller någon gång när du absolut inte har jobbat häcken av dig eller varit "extra duktig". Hur ska du få hantera situationen? Om du äter ditt godis kanske du får ångest över att du "unnat dig" utan att ha anstängt dig, men om du låter bli kanske ditt sug blir så stort att du tillslut ändå vräker i dig mer än du egentligen vill ha och får ännu mer ångest för att du inte kunde stå emot.
 
Vad jag vill få fram med det här inlägget är att, gör det du vill för att du vill det, inte för att du är värd det. Det låter kanske hårt med "inte för att du är värd det", men jag tycker att du alltid ska vara värd det du vill ha, oavsett om du har jobbat en hel arbetsvecka, sprungit en mil eller suttit vid datorn hela dagen. Tänker man i dessa banor blir det mycket enklare att hantera situtaioner som uppstår. Då behöver du inte känna någon ångest för att du äter något vid ett tillfälle då du själv tycker att du egentligen inte förjäntar det. Om du däremot har ett beroende, t.ex. sockerberoende, och "måste" ha en dag i veckan då du får frossa i godsaker, då tycker jag att du ska söka hjälp. Det låter kanske konstigt, men saken är den att ett sockerberoende faktiskt är en allvarlig sjukdom som många inte vet eller vet om att de har. Om du klickar på den här länken så kommer du till ett test där du snabbt kan se om du är sockerberoende eller i riskzon.
 
Nu har ni läst ett helt inlägg och inte ens fått ett enda svar på vad jag unnar mig en fredagskväll. Jag unnar mig aldrig, men kan tyvärr ibland råka använda uttrycket utan att jag tänker på det. Jag äter det jag vill äta, oavsett situation. Varför jag väljer att äta kvarg med hallon en kväll istället för en påse godis är inte för att verka "nyttig" utan för att jag vill äta rent och gott och jag bryr mig om min hälsa. Vad som finns i vissa godissorter vill ni nog inte ens veta, men jag kan säga att det är inte är något bra som kroppen vill ha. Hoppas ni har blivit lite klokare och att ni i fortsättningen gör det ni vill göra, inte för att unna er!

Publicerad 2012-09-17 18:34:00 i Nytt i garderoben,

Hunter
När man har bosatt sig i Göteborg, västkustens huvudstad, är det bäst att ha skor och kläder för alla väder. Fina gummistövlar är inhandlade så nu ser jag fram emot en höst med mycket regn. Håller ni inte med? ;-)

Publicerad 2012-09-17 17:32:10 i Listor,

Mitt motto
 
Motton, kloka citat och pepp-bilder är verkligen något jag gillar. Vissa tycker att det är töntigt men jag får alltid ny kraft, motivation och en kick när jag ser en bild eller läser något riktigt tänkvärt. Eftersom Instagram har blivit så populärt så finns det otroligt mycket sånt där och jag älskar verkligen att skrolla ner låta hjärnan mata in all information. Här nedan kommer en lång lista på motton och kloka citat. Ta gärna med er dessa tänkvärda ord och använd dem i vardagen när det kanske ibland känns tungt. Jag lovar, det kommer funka!
 
Allt går bara man vill
No pain, no gain
If it's not hurting, it's not working
Whether you think you can, or think you can't.. you're right
Fall down seven times, get up eight
If it's important to you, you'll find a way. If it's not, you'll find an excuse
Start where you're. Use what you have. Do what you can
Nobody can go back and start a new beginning, but anyone can start today and make a new ending
Winners never quit quitters never win
Nothing is impossible, the world itself says "I'm possible"
Don't stop when you're tired, stop when you're done
Today is the first day of the rest of your life
Don't let anyone stand in your way
Be your own hero
Be your own best friend
If you can dream it, you can make it
Laugh and the world laughs with you
Happy people don't have the best of everything, they make the best of everything
 
Och sista:
 
Life is too short to wake up with regrets, vilket enligt min tolkning betyder att du ska ta vara på livet, leva i nuet, göra det du vill, strunta i vad andra tycker, köra ditt race och vara nöjd vad du har åstadkommit. Om du följer detta kan jag lova att du aldrig kommer att ångra något.

Publicerad 2012-09-16 23:11:37 i Egna tankar,

Söndag kväll är kommen och imorgon börjar en ny vecka. Veckan som vi har framför oss kommer vara lite speciell. En början på något nytt. Sen senaste tiden har jag tillbringat x antal timmar framför datorn, suttit med papper och penna i högsta hugg och legat nergrävd i böcker. Allt för att få ut det jag behöver inför kommande veckors träning och kostupplägg. Jag har läst om alla viktiga delar i muskeluppbyggnaden. Allt måste klaffa för att man ska få positiva resultat. För bästa möjliga resultat ska balansen mellan träning, kost och vila vara optimal. Det är ingen lek och det krävs väldigt mycket av en själv för att man ska lyckas. Good things never come easy finns det ett uttryck som heter och det är faktiskt sant. Man måste kämpa och tro på sig själv för att nå dit man vill. Livet är fantastiskt på många sätt och vis, men är inte alltid en dans på rosor. Ibland måste man offra saker för att lyckas med andra. Ingen människa är perfekt utan vi alla är bra på olika saker. Vi har olika intressen och kämpar för olika saker. Ibland kämpar vi för andra, ibland för oss själva. Personlig utveckling är något som har suttit fastklistrad på mig den senaste tiden. Det kanske låter egoistiskt, men sanningen är att vikten av att bry sig om sitt eget liv och sin egen hälsa är viktig. Hur man gör det är upp till var men det gäller att tror på sig själv och inte ge upp. Jag har kämpat med mina mål hur länge som helst men har inte kommit alls långt. Jag skulle vilja att jag hade kommit längre, men eftersom jag inte kan göra något åt saken får jag helt enkelt kämpa vidare. Ännu hårdare, ännu bättre och aldrig ge upp!

Publicerad 2012-09-16 18:00:54 i Listor,

Favoritlivsmedel
 
Åh, vad svårt! Jag har så otroligt många bra livsmedel som verkligen är guld värda. Jag vill slå ett hårt slag för ägg, nötter och kesella. Ägg för att det är väldigt lätt att använda. Man kan t.ex. göra mina älskade bananpannkakor med världens kortaste ingredienslista: banan och ja, ägg. Du kan använda ägg i smoothies för att göra det mer proteinrikt och mättande. Du kan slänga ihop en omelett med ägg och mjölk (eller vatten) där du kör en "man tager vad man haver" och häver det du har hemma. Som ni ser, ägg är användbart till mycket och det jag skrev är bara en bråkdel. Men ägg är inte bara lätt att använda i mat utan även väldigt praktiskt. Om du ska iväg någonstans och inte vill kladda med t.ex. kesoburkar så kan du ta med ett ägg i väskan som mellanmål ifall du skulle bli hungrig. Till det kan du äta en frukt eller lite bär. Perfekta mellanmålet! Något annat om är väldigt bra som mellanmål är nötter. Nötter innehåller väldigt bra fetter som kroppen behöver och du kan äta det till precis vad som helst och passar i alla måltider. Om man dessutom har svårt att få i sig tillräckligt många kalorier så är nötter perfekt för de är nämligen kaloririka. Jag har ökat och ska öka mitt kaloriintag ytterligare och då kommer nötter vara en del i det. Som jag skrev så är nötter bra som mellanmål, men tränar man mycket så räcker det inte med bara nötter. Då kan man även lägga till nästa underbara livsmedel, nämligen kesella. Kesella eller kvarg (det är exakt samma sak bara att Kesella är Arlas eget märke) är en slags färskost gjort på surmjölk och innehåller mycket protein. Det finns olika fetthalter och den jag brukar köpa heter Kesella Lätt och har 1 procent fett. Varför jag inte köper en fetare beror på att jag hellre äter nötter som innehåller bättre fetter. Kesella är också ett livsmedel som du kan ha till mycket. Du kan äta det i stället för eller tillsammans med yoghurt/fil. Du kan ha det som sås till maträtter. Du kan äta det som mellanmål tillsammans med bär eller frukt (mitt favoritmellis). Du kan göra hemmagjord glass. Du kan äta det som efterrätt. Ja, helt enkelt använda det till allt. Efter att ha skrivit det här inlägget har jag bestämt mig för att slå ett extra slag för den älskade och fantastiska kesellan. Den är bra i alla läge.. Ja, helt enkelt bäst!

Publicerad 2012-09-15 10:30:00 i Listor,

Då tränar jag allra helst
 
Listan fortsätter och är nu inne på dag 15.
 
Jag har alltid varit en morgonmänniska. Min filosofi är att om man går upp tidigt så får man ut så mycket mer av dagen, vilket är ganska logiskt så länge man inte somnar ståendes där runt 18-tiden. Visst, det händer att jag sover längre ibland, men sällan senare än halv 10. Inte ens om jag somnar sent kvällen innan. Jag har funderat lite på det här och kommit fram till att jag nog har en inprogrammerad klocka i mig som säger åt mig att inte sova bort dagen. Eftersom jag vaknar tidigt även om jag exempelvis varit ute på krogen så verkar det inte riktigt som att klockan tar hänsyn till antal timmars sömn. Lite jobbigt ibland, men jag offrar hellre de där timmarna och får "gilla läget" med att vara lite tröttare dagen efter.
 
"Hon är en morgonmänniska och har därför alltid gillat att träna på morgonen", kanske ni tänker nu. Men då har ni fel. För ett par år sen var jag nästan alltid tvungen att träna på eftermiddag eller kvällen. Jag gick sällan ut och sprang innan lunch för jag kände inte att jag hade någon motivation då. Jag kan nu gissa att det berodde på att jag har fastnat i en ond cirkel utan variation i träningen och att jag åt alldels för lite vilket resulterade i en energifattig kropp. Idag kan jag träna vilket tid som helst på dygnet och på senare tid har det faktiskt varit på förmiddagen, vilket som ni kanske förstår passar mig bra då jag är en morgonmänniska. Det är så skönt att börja dagen med ett svettigt och jobbigt träningspass för då har man hela dagen framför sig sen. Jag har absolut inget emot att träna på eftermiddagen eller kvällen för det händer titt som tätt det också, men om jag fick välja så skulle jag ta förmiddagen. Nu när jag inte jobbar så är det fritt fram att träna när som helst, så lite bortskämd är man nog.
 
Är du morgonmänniska eller kvällmänniska?

Publicerad 2012-09-14 10:23:24 i Listor,

Favoritmellis
 
Ni som följer mig på Instagram (frokenberg) har säkert sett mina mellis-bilder och kanske redan vet vad jag kommer att skriva. Om ni inte har det så kommer ni få veta det nu, precis som ni andra som inte har en susning om vad det kan vara. Min absoluta favoritmellis stavas kesella/kvarg och ska toppas med bär eller frukt och nötter. Den kombinationen är oslagbar och innehåller allt en måltid ska innehålla, nämligen protein, fett och kolhydrater.
 

Publicerad 2012-09-13 19:01:00 i Träning,

Att lära sig att lyssna på kroppens signaler kan ibland vara svårt. Jag älskar att träna och jag tillbringar oftast 6 dagar i veckan i träningskläder. Egentligen är det för mycket med tanke på mina mål inom träningen, men när man har något man verkligen tycker om så är det svårt att slita sig ifrån det. Jag tror ni förstår vad jag menar och ni kanske har samma problem. Eller i alla fall känner igen det.
 
I förrgår tränade jag crossfit och core och två timmar senare träffade jag en PT på gymmet, som under en timme hjälpte mig med lite nya övningar. Jag kände redan efter gruppassen att jag egentligen inte alls borde anstränga kroppen mer men samtidigt ville jag inte boka om PT-timmen eftersom hon hade fullbokat långt fram. Hela eftermiddagen och kvällen kände jag mig trött och igår vaknade jag upp av huvudvärk och en totalt utmattad kropp. Jag spenderade hela dagen i sängläge, förtom när jag tvingade mig själv att laga storkok och göra i ordning matlådor. Idag har jag bara varit ute på en promenad och resten av tiden har jag fördrivit i sängen, igen.
 
Även om jag inte gör något speciellt om dagarna så känns min kropp sliten, trött och en aning nedstämd. Om det är brist på aktivitet eller överträning vet jag inte, men jag skulle faktiskt gissa på det sistnämnda. Men oavsett vad det är så tänker jag från och med nu ta tag i träningsbiten och lägga upp ett helt nytt schema inför hösten. Jag har lånat boken "Maximal muskeltillväxt" av Kristian Berg och Fredrik Paulún och blev hög på inspiration redan efter första sidan. Toppenbra bok som jag tycker att alla kan läsa, även om man inte är ute efter ett bygga muskler, för den innehåller även väldigt bra information om kost och träning i allmänhet. Boken, i kombintion med några bra sidor på nätet, ska jag nu lägga upp ett nytt träningsprogram till mig själv och även ett nytt kostupplägg. Jag ska se till att min kropp når de mål jag har inom träningen och jag ska fortsätta kämpa som jag har gjort. Jag brinner för träning och hälsa och jag tänker som vanligt gå in helhjärtat, för det här är något jag verkligen älskar.
 
 

Publicerad 2012-09-13 15:58:00 i Listor,

Mitt bästa kosttips
 
För att ge kroppen all kärlek den behöver och förtjänar ska du äta mat som är ren och naturlig, det vill säga mat utan tillsatser. Lightprodukter och livsmedel fullproppade med E-ämnen är alltså inget att rekommendera. Var även noga med att inte äta för mycket av det som innehåller fel sorts fetter, såsom snabbmat, halvfabrikat, pulvermat, snacks ,glass, kakor och bullar. Dessa livsmedel innehåller något som kallas för mättat fett och är inte bra för kroppen i för stora mängder eftersom det kan leda till att ditt kolesterol höjs och du kan drabbas av sjukdomar som diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och i vissa fall cancer. Det fett som din kropp mår bra av är det som kallas för omättat fett (enkelomättade och fleromättade). Omättet fett finns i bland annat fisk och skaldjur, raps- och olivolja, avokado, nötter med mera. Var inte rädd för att äta fett för det är ett av kroppens vikigaste näringsämnen.
 
Förutom att äta rätt typ av mat är det viktigt att du äter varierat, regelbundet och ordentligt. Jag har själv erfarenheter från att göra tvärtom när det kommer till att exempelvis äta tillräckligt stor mängd. Jag har medvetet slarvat i flera år och ätit på tok för lite, för att jag trodde att jag skulle må bättre av det. Det var så otroligt korkat gjort av mig och jag fattar inte att jag i åratal har försökt anstränga mig för att inte äta mig mätt. Galet! Kroppen behöver mat och om man tränar behöver den desto mer. Så sammanfattningsvis kan man säga att mitt bästa kosttips är:
 
- Ät ren och naturlig mat
- Skippa lightprodukter, snabbmat, halvfabrikat och för mycket socker
- Var inte rädd för att äta fett (rätt sorts fett). Kroppen behöver det!
- Variera dina måltider, ät regelbundet och räkna ut ditt energibehov ifall du är osäker på hur mycket du behöver
- Njut av maten du äter. Mat ska vara gott!

Publicerad 2012-09-13 09:44:00 i Listor,

Favoritträningsform
 
När det kommer till träning överlag är det viktigt att man varierar. Att alltid springa 5 km vid varje löptillfälle eller att alltid lyfta 10 kg i axelpress kommer i längden inte ge dig någon som helst utveckling. Kroppen är väldigt bra på att anpassa sig så för att undvika detta är variation ett måste. Det behöver inte betyda att du måste dubbla din löplängd till 10 km utan det räcker med att du t.ex. ökar 1 km i taget, att du försöker springa stäckan på en bättre tid, att du lägger in styrka i löppasset eller att du kör några intervaller under tiden du springer. När det gäller styrkan kan du t.ex. öka i vikt med färre repetitioner eller minska i vikt med fler repetitioner, helt byta övning några veckor eller använda dig av de olika metoderna superset, dropset, pyramid etc. Det sistnämnda kan ni googla på ifall ni vill veta vad de innebär. Det krävs alltså inget revolutionerande för att undvika att kroppen anpassar sig utan det kan räcka med något litet.
 
Eftersom jag gillar variation så känns det svårt att utse en favoritträningsform, men jag tror ändå att jag har ett svar. Jag har i några veckor testat något som heter crossfit. Några av er vet kanske vad det är och har till och med provat det. Crossfit är ett styrke- och konditionsprogram som innehåller varierade funtionella övningar som utförs under hög intensitet. Passet brukar vara ca 30 min långt varav 15-20 min är intentiv träning och resten är genomgång av övningar, uppvärmning och nedvarvning. Det kanske låter lite med endast 15-20 mins träning men jag kan lova att det räcker. Eftersom det handlar om hög intensitet är kroppen nästan slutkörd efter passet. För att förstå bättre kan jag lägga upp ett exempel hur ett pass kan se ut.
 
AMRAP (as many reps/rounds as possible)
 
20 swings (kettlebell)
10 push press (axelpress)
20 legs lower (fällkniv)
10 squats (knäböj med vikt)
10 hamstring curl (hamstring på pilatesboll)
 
Du ska alltså genomföra dessa övningar så många varv du kan på 15-20 min (beroende på vad som har bestämts) utan vila. Vikterna bestämmer du själv men för att få ut så mycket som möjligt av träningen så är det viktigt att du väljer vikt efter förmåga och styrka. Välj inte för tungt men inte för lätt. Det ska vara jobbigt. Kör hårt!

Publicerad 2012-09-11 23:37:18 i Listor,

Favoritkonditionsträning
 
Konditionsträning är väldigt brett och kan utövas på många olika sätt. Jag har allitd gillat långdistanslöpning och ägnat x antal timmar i löparspåren, men sen jag upptäckte intervaller så har det blivit min stora favorit. Det finns så ofantligt många olika sätt att springa intervaller på att det är omöjligt att bli uttråkad. Jag älskar explosivitet och känslan av att "älga fram". Riktigt härlig! Under ett intervallpass ska musiken vara hög och extra peppande och det ska kännas som att man är oövervinnerlig. Bilden nedan tycker jag säger ganska mycket.
 
 
 
 
 

Publicerad 2012-09-11 19:25:39 i Listor,

Då mår jag som bäst
 
Igår uteblev tionde list-inlägget så idag blir det två igen.
 
Det finns många saker som får mig att må bra. Att sitta länge, i lugn och ro, och äta en god frukost, att bränna av ett riktigt lyckat träningspass, att längta efter eller se fram något speciellt, att skratta mig till träningsvärk och ytterligare tusen andra saker. Men det jag mår allra bäst av är att få vara tillsammans med mina nära och kära. Allt annat kan jag egentligen vara utan, men att vara utan närhet, trygghet och värme från dessa fantastiska människor är omöjligt. Då skulle jag känna mig tom som ett oändligt djupt svart hål. Min familj och mina vänner är allt för mig och att få ha dem vid min sida, i ur och skur, betyder mer än någonting annat. De är dem som lyfter mig när livet känns tungt, som ställer upp om något går snett och som talar om att de älskar mig för den jag är. Mer än så behövs inte.
 
 

Publicerad 2012-09-11 10:34:00 i Egna tankar, 
 
God morgon. Sitter i köket, dricker kaffe och lyssnar på ljuvliga toner från First Aid Kid. Ute susar gråa moln glatt förbi över himmelen medan solen kämpar för att ge oss en skymt av sin bringa. Det är den elfte dagen av september månad och hösten börjar visa sitt rätta jag. Det gick fort, bara pom bang bam så försvann sommarvärmen och fram kom den kyliga och råa luften, som i och för sig är väldigt härlig ibland.
 
Tänk er en tidig morgon, luften är kall och full av friska vindar. Solen vaknar ur sin skönhetssömn och med sina värmande strålar börjar den sakta ta sig upp på himmelen, På dina fötter sitter ett par bekväma skor och en tjock tröja värmer din nyvakna kropp. Du promenerar längs gator och gröna parker, gruset under dina fötter knastrar och fåglarna kvittrar och sjunger sina vackraste visor. På en kaj vid hamnen sätter du dig och låter benen hänga fritt i luften. Vattnet är alldeles klart och glittrar som små diamanter. I denna stund finns inga måsten och inga krav. Du njuter av tillvaron och i din kropp rusar lyckan över att leva. Leva livet!

Publicerad 2012-09-09 10:42:00 i Listor,

Mina inspirationskällor
 
Den här punkten gillar jag. För det första så älskar jag ordet inspiration och för det andra så tycker jag om att dela med mig av saker och ting. Inspiration är något jag tycker är viktigt. Den förmedlar nya tankar och idéer, påverkar människors mentala verksamhet och driver oss framåt. Jag älskar att inspireras och ser det som ett sätt att utvecklas. När jag stöter på något speciellt som inspirerar mig får jag en kick och blir alldeles ivrig. Det kan handla om egentligen vad som helst, men ofta är det något inom kost och träning men även inredning och kläder, som också är två stora intressen. Just nu är det mycket fokus på kost, träning och hälsa vilket gör att mina inspirationskällor finns inom den kategorin.
 
Låt inspirationen flöda:
 
Fredrik
PT-Fia
Annie
Cecilia
Joakim och Christer
Jessica
Josefin
Erika
Tuva
Helena
Axon

Publicerad 2012-09-08 18:31:03 i Vardagligt prat,

Mina inlägg med kategorin listor ger mig skrivkramp men jag ska försöka skriva fler "vanliga" inlägg också. Den här lördagen började med att jag tog en sväng till gymmet och tränade rygg och mage och sprang lite intervaller. Idag var det riktigt skönt att dra sig upp i chinsmaskinen, stå planka på pilatesbollen och spurta på löpbandet för att få ut de sista krafterna. Kände mig stark idag, så på nästa ryggpass ska jag öka vikterna och se om jag klarar lika många reps. Viljan finns men frågan är om kroppen orkar. Det återstår att se. Hoppas på det i alla fall!
 
Förutom gymbesök har jag handlat två tunga matkassar, blandat ihop en egen müsli och lagat god mat. Jag försöker alltid att laga mer än en portion för då kan jag frysa in eller spara tills middagen, så idag stekte jag två kycklingfiléer så jag slipper stå och steka det nu ikväll. Ikväll ska jag nämligen testa att laga något helt nytt. Vad det är kommer i nästa inlägg. Nu är det dags att umgås med spisen, igen. Vi hörs!

Publicerad 2012-09-08 17:44:00 i Listor,

Favoritmat
 
Jag älskar verkligen mat. Mat i alla former, färger och smaker. Vad jag gillar bäst varierar beroende på årstid. På sommaren är det grillat som gäller, helst kyckling eller halloumi, men en fin och rejäl köttbit är inte dumt det heller. Tillbehören ska vara ljummen potatissallad på svensk färskpotatis, purjolök, rädisor, sparris och rapris och grönsallad på ruccola, avokado och mango. Top notch! Förutom grillat älskar jag picknickmat med ostar, skinkor, rökt lax, gravad lax, korvar, oliver, bröd och frukt eller bara perfekt stekt bananpannkaka med keso, kesella och bär. På sensommaren avnjuter jag gärna en god skaldjurssoppa med vitlökbröd till och till hösten ser jag fram emot mustiga soppor med surdegsbröd. Något jag aldrig tröttnar på är tacos, för det har jag älskat sedan liten. Då hade jag spagetti i (jag vet, jätteknäppt) och tog en resa till himmelriket varje gång vi åt det. Idag skippar jag pastan men älskar fortfarande den numera traditionella fredagsrätten. Snabbmat är ingenting jag äter ofta av. För det första är det inte särskilt nyttigt och för det andra så blir man sådär konstigt mätt. Den enda snabbmaten jag inte kan avstå ifrån är sushi. Första gången jag åt det tyckte jag inte alls om det, men efter ett antal sushi-måltider är det en favorit. Förutom sushi så älskar jag räkor. Tänk er en stor och maffig räksmörgås med ett glas vitt vin eller en kopp kaffe/te. Mums! Och för att inte tala om pajer. Pajer kan jag inte få nog av. Det finns så otroligt många olika sorters pajer så det går knappt att tröttna på. Tacopaj, kantarellpaj, brysselkålspaj, lax- och spenatpaj, paj med ost i (getost, västerbottenost, fetaost, mozzarella etc.), lökpaj, valnötspaj och så vidare. Pajer helt enkelt!
 
Ni ser, det går nästan inte att välja en för det finns så otroligt mycket gott. Men om jag verkligen måste välja något så blir det faktiskt något jag inte ens har räknat upp än, nämligen frukosten. Jag skulle aldrig klara mig utan frukost. Om ni har sett "Eva och Adam" så känner ni kanske igen Kaffe utan socker är som kärlek utan kyssar. För mig skulle det vara En dag utan frukost är som kärlek utan kyssar. Haha, väldigt bra liknelse faktiskt! Om jag fick välja en måltid att leva på skulle det vara frukost, för det är den absolut bästa och viktigaste måltiden. Så det så!
 
                                         
 
                                         
 
                                         

Publicerad 2012-09-08 10:46:00 i Listor,

Favoritövning
 
Ni får förlåta mig att jag inte hann med att blogga igår. Hade fullt upp hela dagen och när jag kom hem vid midnatt orkade inte ögonen hålla sig uppe särskilt länge. Det får helt enkelt bli två inlägg idag.
 
Favoritövningar har jag flera stycken. Eftersom jag alltid har så svårt att välja så tänkte jag att i stället för att ta ut en övning så skriver jag ner en på varje stor muskelgrupp. Förutom att det blir enklare för mig så blir det roligare för er. Bra va?
 
Ben/rumpa: Utfall med hantlar eller skivstång
Mage: Alla typer av plankor (en övning per bokstav p-l-a-n-k-o-r där sista bokstaven r är en TRX-video med flera övningar)
Rygg: Chins
Biceps: Bicepscurl på snedbänk
Triceps: Dips
Bröst: Hantelflyes på bänk
Axlar: Hakdrag

Publicerad 2012-09-07 00:13:16 i Listor,

Mål med träningen
 
Det här med målsättning kan kännas väldigt luddigt och svårt. Man vill en sak, men att nå dit känns som en evighet och är man ny i träningsvärlden så kanske man inte vet hur man ska lägga upp det. Om man är nybörjare tycker inte jag att själva tidsperioden för målet är det allra viktigaste, i alla fall inte om man har tänkt att lägga upp träningen på egen hand. Det viktiga är att man överhuvudtaget har ett eller flera mål att sträva efter, för det gör att man håller uppe motivationen och drivkraften igång.
 
Mina mål med träningen har varierat genom åren. Förr hade jag som mål att bli smal och gå ner i vikt, men vad jag inte fattade då var att jag redan var smal och vägde för lite. Jag trodde att den enda utvägen som fanns om man ville se snygg ut var att bli smal och gå ner i vikt. Just orden bli smal och gå ner i vikt är verkligen laddade ord och jag läser allt för ofta om tjejer som tänker precis på samma sätt som jag gjorde då. Det är verkligen fruktansvärt och tanken gör mig så ledsen. Jag önskar att jag kunde förändra synen som alla dessa tjejer har och få dom att inse vad dom egentligen håller på med. Vikthets borde utrotas för all framtid! Din vikt säger egentligen ingenting om hur din kropp ser ut. Två kroppar som är lika långa och väger samma kan se helt olika ut, så därför kan man lätt tro att någon som t.ex är smal väger lite medan personen i själva verket har samlat på sig muskler som väger mer än fett men tar mindre plats. Så, sluta tänk på vikten!
 
Tillbaka till syftet med punkten. Mål med träningen. Idag ser mina mål väldigt annorlunda ut jämfört med förr och jag har en helt annan syn på mat och träning. Några mål som jag har är att jag vill bygga muskler och bli starkare, få en atletisk kropp, lära mig mer om allt inom tränings-, kost- och hälsovärlden och att på något sätt få hjälpa andra med sin träning och kost. Dessa mål är ganska övergripande och säger inte allt, men skulle jag berätta detaljerat om alla mål så skulle det bli ett väldigt långt inlägg.

Publicerad 2012-09-06 09:57:39 i Vardagligt prat,


God morgon. Idag började jag dagen med en powerwalk i ett vackert och soligt Göteborg. Jag promenerade genom Kungsparken bort till Järntorget, vidare upp genom Haga förbi Skansenparken. Därefter styrde jag mot Landala och bort till Vasakyrkan. En skön runda som mjukade upp mina stela muskler och träningsvärk. Väl hemma hoppade jag snabbt in i duschen och skuttade sen vidare till köket där jag bjöd mig själv på havregrynsgröt med linfrön som jag toppade med 3 stora matskedar keso och en näve hallon. Förutom det åt jag ett kokt ägg och drack lite vatten. Om några minuter ska jag börja göra mig iordning och sen ta en promenad till centralstationen där jag ska träffa Mathilda över en fika. Det ska bli jätteroligt att träffa min fina vän. Dessutom suger det rejält i kaffetarmen (typiskt pensionärsuttryck, jag vet) så det ska bli väldigt gott med en kopp.
 
 

Publicerad 2012-09-05 16:33:00 i Nytt i garderoben,

Simsalabim, hokus pokus filiokus. Och där blev man ägare av ett par rosa Nike Free 3.0. Nu kommer jag utan tvekan ha dom snyggaste skorna på gymmet. Så snygga! Jag och Hanna beställde förra torsdagen och redan idag fanns dom att hämta på Coop Avenyn. Vi beställde från Start Fitness och den sidan kan jag verkligen rekommendera. Betydligt billigare priser än i Sverige och som ni märker, supersnabb leverans. Top notch!
 
 
 

 
 

Publicerad 2012-09-05 10:30:00 i Listor,

Favoritmuskel
 
Svår punkt. Jag älskar vältränade magar, men en snygg rygg är verkligen BAM. I och för sig finns det flera muskler som inkluderas och går ihop med ryggmusklerna men för att jag ska slippa välja en enskild muskel så gör jag det lätt för mig genom att säga övre rygg, dvs skuldror, axlar. Mina favoritpass är när jag tränar ryggen och jag önskar att jag kunde göra det vid varje träningstillfälle. Fler snygg-ryggar åt folket!
 

Publicerad 2012-09-04 19:07:23 i Listor,


I min träningsväska
 
Vad jag har i min träningsväska varierar ibland beroende på vilket pass det är jag ska träna, men 99% av gångerna så innehåller den träningsskor, vattenflaska, hänglås, fusklapp, shaker och en banan. Det som kan tillkomma är extra hårsnoddar och hårnålar, armband och hörlurar till iPhonen om jag någon dag vill lyssna på egen musik, bikini om jag ska simma eller bada bubbelpool och handduk och duschkräm om jag ska duscha (duschar oftast hemma eftersom det bara är ca 1 km att gå). Mer än så behövs inte!

Publicerad 2012-09-04 16:33:27 i Motivation/Inspiration,

Här kommer lite bilder på mitt rum här i Göteborg. Det är ett jättemysigt, ljust och fint sovrum som ligger på nedre våningen av de två som lägenheten består av .Övriga rum på samma plan är kök, badrum (som jag delar med Hanna), hall och vardagsrum/allrum. Jag är ensam om att ha mitt sovrum på nedre våningen, vilket jag tycker ger en känsla av att ha en egen lägenhet. När jag kom hit fanns en fin säng (som jag får låna av Gustav), ett sängbord i mörkare trä, en stol och en svart lampa. Efter en hel del omjusteringar, tillskott av möbler och andra inredningsdetaljer så börjar rummet likana ett "Elin-rum". Jag har utgått från min favoritfärg vit (som ni kommer att märka) eftersom jag älskar när det är ljust. Eftersom rummet är litet så är det extra viktigt att det inte blir för mörkt. Jag har kommit en bra bit men är inte klar än. Det som saknas är bland annat tavlor, kuddar, ljus, blommor och ev. fler fina inredningsdetaljer.


Gardinen köpte jag förra helgen när jag och min bror besökte Filipstads traditionella marknad Oxhälja. Vad som saknas är någon typ av pinne att sätta längst ner i gardinen så att upprullningen inte blir så hängig eller vad man säger.
 
Min fina silvriga kandelaber som jag köpte på Mio för ett par år sen. Fick ett presentkort där av min bror och sprang dit direkt.
 
Lampan är nyligen köpt på IKEA och är ursnygg enligt mig. Enkel och stilren, precis som jag vill ha det!
 
Överkastet och filten tog jag med hemifrån Värmland när jag var där förra helgen. Världens mysigaste filt (köpt på Chilli)!
 
Här är en jättegullig blomkruka som jag spontanköpte på IKEA sist jag var där. Som ni ser så har jag inte hunnit köpa någon blomma än men håll ut, det kommer.
 
Free like a bird. Enda färgklicken jag har i mitt rum, en färgsprakande fågelbricka. Också köpt på IKEA.
 
Sängbordet är "gammalt" och fick följa med från Kristinehamn förra helgen. Älskar det!
 
Här är min fina garderob (längst ner är det tyvärr lite slitet, men det får jag fixa senare).

Publicerad 2012-09-04 00:31:43 i Motivation/Inspiration,

Jag älskar pepp-bilder! Dom är motiverande, inspirerande och talar tydligt om sanningen. Vissa gillar jag mer än andra och idag hittade jag den bästa pepp-bilden på länge.
 

Publicerad 2012-09-04 00:26:41 i Träning,

Jag är en riktig nörd när det kommer till att läsa tränings-, kost- och hälsobloggar. Jag kan sitta och läsa i flera timmar och när jag har kommt till den sista så händer det att jag hittar en ny blogg som jag bara måste kika lite på, vilket resulterar i ytterligare någon timmes nörderi. Det är så himla kul att läsa andras bloggar och inspirationen flödar som aldrig förr. Jag matas dagligen av nya tips om allt från träningspass till recept och jag suger åt mig all information jag kan. På den senaste tiden har det dykt upp en hel del olika typer av utmaningar här och var. Det har varit att man t.ex. ska göra 70 burpees per dag eller 3 st plankor per dag i en vecka. Idag när jag var inne på mina favoritbloggar länkades jag vidare till ytterligare några stycken och nu känns det som om det nästan har svämmat över med utmaningar då väldigt många bloggare tycks vilja vara med i denna "trend". Jag älskar utmaningar och som läsare till dessa är jag gärna med, men nu känner jag att jag får hejda mig lite då jag hittat lite för många roliga utmaningar som jag vill vara med på. Visst, det är väl bra att vara med i flera samtidigt men när dom börjar ta för stor plats får man ta ett steg bakåt. Utmaningarna är ju ett tillägg till ens egna träningspass och inget som ska ta över. Den här veckan har jag fem utmaningar som ska utföras och två av dom kommer att fortsätta i ytterligare några veckor.
 
Jag ska göra:
 
40 burpees/dag
60 tåvhävningar/dag
1 timmes powerwalk/dag
Delta i Cecilia Folkessons utmaning Rut-akuten
1 tabataintervall (benböj) från Helenas fredagsfight
 
Let's go!

Publicerad 2012-09-03 18:31:02 i Träning,

Förra veckan fick jag en kväll ett jäkla sug efter att slå mitt rekord på plankan. Tidigare har jag som längst stått 03:29.5. Klockan var nästan halv 1 på natten och jag skulle precis gå och lägga mig. Knäppt, jag vet! Men min planka gav fina resultat och jag slog rekordet med exakt 41,1 sekunder. Lycka!
 
 

Publicerad 2012-09-03 18:15:00 i Listor,

Ett fint träningsminne
 
Angående den här punkten tänkte jag först "Shit, vad tusan ska jag skriva här? Har jag något speciellt träningsminne?". Efter en stund funderande kom jag på att, förutom alla underbara fotbolls- och innebandyträningar jag har haft genom åren, så ligger helt klart Midnattsloppet högt på topplistan. Nu kanske ni tänker "Men det är ju en tävling?". Ja, det är en tävling men för mig handlade det även om andra saker. Från första början hade jag som mål att slå mitt rekord på milen, men ju närmare dagen jag kom, desto mer insåg jag att jag bara ville genomföra loppet som en kul grej. Visst, att slå rekord hade ju inte varit fel men för att slippa ha någon press på mig själv (som jag tyvärr oftast har) så ändrade jag målet och ville helt enkelt sträva efter att bara springa loppet och ha roligt. Och jäklar vad kul jag hade! Det var den roligaste milen jag någonsin sprungit.
 
Bild från Midnattsloppet i Stockholm.

Publicerad 2012-09-03 17:57:39 i Listor,

Skäms på mig själv! Jag hann inte med att blogga igår vilket resulterade i ett uteblivet inlägg av kategorin Listor. Efter bilresan hem från Värmland höll jag på med rummet hela kvällen och när jag var klar orkade min kropp inget annat än ligga i sängen Helt slut! Jag ska genast ta tag i det på en gång och eftersom det är dag 3 idag så betyder det att det kommer dyka upp två inlägg efter varandra. Hoppas att det är okej!
 
I mina öron när jag tränar
 
Att lyssna på musik när jag tränar är nästintill ett måste. Jag vet inte riktigt varför men så fort jag hör bra och temoladdad musik så stiger min motivation i höjder och ett slags rus sprider sig i hela kroppen. Jag lyssnar på såväl svensk musik som utländsk och jag har alltid mina favoritlåtar som jag sätter på om huvudet säger ifrån men att jag vet att det finns lite extra energi kvar att ta ut. Jag gillar både nytt och gammalt och tack vare Spotify (sen jag skaffade premium skulle jag inte klara mig utan det) kan jag sno andra listor, hålla mig uppdaterad och lyssna precis hur mycket jag vill.
 
Här är några låtar jag gillar just:
 
Havana Brown - We run the night
Rihanna - We found love (Cahill club)
Rls - Close to heaven
Khaled - C'Est la vie
Swedish House Maffia - Greyhound (asball video)
Loreen - Euphoria (Alex Moreno remix)
Jennifer Lopez feat. Pitbull - Dance again
Armin Van Buuren - J'ai envie de toi (Tom Fall remix)
Bullet For My Valentine - All there things I hate
Dead by April - Mystery

Publicerad 2012-09-01 22:25:10 i Listor,

Min träningsbakgrund
 
Jag har alltid varit en träningsmänniska och har varit aktiv sedan jag var liten. Fotboll spelade jag i 7-8 år och det är den sport som jag har hållt på med längst, men jag har även spelat innebandy och tennis i några år. Förutom det har jag en kort period provat simning, vollyboll och orientering.
 
När jag började gymnasiet lades all fokus på skolan och fotbollen, som jag fortfarande var aktiv i, fick lida för detta vilket gjorde att jag tillslut fick sluta. Eftersom jag slutade spela fotboll kände jag att jag ville hitta någon annan träningsform, så för att kunna fortsätta träna så började jag med löpträning och köpte samtidigt gymkort och spenderade några eftermiddagar i veckan på att gå på olika gruppass, t.ex body combat, core, burn and firm och spinning.
 
Efter studenten la jag av med gruppassen på gymmet och tillbringade i stället all träningstid i spåret, antingen löpning eller promenad. Tyvärr har jag under flera år haft stora problem med min syn på träning och mat och har behandlat in kropp på ett fruktansvärt sätt, men det är inget jag har någon lust att gå in på. Jag har berättat lite om det tidigare men tänker inte gå in på detaljer.
 
När jag flyttade till Stockholm i november förra året kände jag att jag behövde en nystart i mitt liv och anlitade då PT-Fia. Fia fick mig att förstå vad som krävs för att få en stark, snygg och frisk kropp. Efter alla år med ångest och självsvält kunde jag äntligen njuta av mat utan att hata mig själv för att jag åt. Samtidigt som Fias lärde mig ett och annat om mat så fick jag ett träningsschema som jag skulle följa under 10 veckor. Jag köpte mig ett gymkort på World Class och började med ren styrketräning, som jag aldrig tidigare hade utövat "på riktigt". Jag minns dom första veckorna på gymmet. Jag kände mig så otroligt dum, jag tyckte att alla stirrade på mig och jag kallade mig själv för värdelös. Som tur var så peppade Fia mig och tillslut började jag känna mig mer och mer bekväm på gymmet.
 
Idag spelar det ingen roll om jag är själv på gymmet eller om det är fullt. Det spelar ingen roll om jag är på mitt eget gym eller något jag aldrig varit på. Jag känner mig självsäker och kör mina träningspass som om jag aldrig gjort något annat. Jag har helt sluta tänka på vad andra tycker och fokuserar bara på mitt eget. Att tänka på vad andra tycker är bara bortkastad tid och tar onödig energi från dig. Mitt möte med Fia har varit ett av dom viktigaste i mitt liv. Hon vände upp och ner på mitt liv och jag är så otroligt glad och stolt över mig själv att jag vågade satsa. Under det här året har jag lärt mig mer om träning, kost och mig själv än vad jag har gjort under hela mitt liv. Nu i höst kommer jag att satsa stenhårt på träningen och jag håller just nu på med ett nytt träningsupplägg. Jag är sjukt peppad och hoppas att ni hänger med på resan! Efter att ha läst igenom inlägget märker jag att det blev lite mer än bara min träningsbakgrund, men det får bli så den här gången.

Publicerad 2012-09-01 21:37:12 i Listor,

Mina vänner, nu har jag skapat en ny katerogi som heter listor. Idén är simpel och går ut på att jag helt enkelt ska lista olika saker som har att göra med ämnen som jag gillar. Eftersom det är ny månad så tänkte jag passa på att inleda med en månadslista där jag varje dag kommer att lägga upp ett inlägg med en speciell rubrik. Nu när den här bloggen har blivit en mer tränings- och hälsoblogg så kommer hela listan att handla om just detta. Hoppas ni kommer att gilla det!

Om

Min profilbild

Elin Berg

Mitt namn är Elin, men jag kallas för Fröken Berg. Jag är en glad och träningstokig tjej från Värmland som är bosatt i mysiga Göteborg. Jag jobbar i medlemsservice på Friskis&Svettis i Majorna. Där får jag vistas i en miljö som jag älskar och möta fantastiska människor varje dag. I min blogg skriver jag om framför allt träning, kost och hälsa, som är mina största intressen, men jag delar även med mig av egna tankar, min garderob, fotografier, musik och annat skoj. Jag älskar att inspirera andra människor så jag hoppas att du som läser tar med dig något härifrån och får en känsla av att vilja läsa min blogg igen. Om ni har frågor och vill komma i kontakt med mig så är det fritt fram att maila mig på: elin.berg@live.se

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela